A papagáj mikrochippelése

A te papagájod be van chippelve? Richard Jones, a Madarak Állatorvosi Szolgálatának vezetője egy interjúban nemrég elmagyarázta, miért olyan fontos ezt megtenni és miért sokkal biztonságosabb, mint a szokásos, hagyományos módszerek az egyes madarak azonosítására. A lábakon már évtizedek óta szalagokat vagy gyűrűket használtak az egyes madarak azonosítására szolgáló “standard” módszerként. Bár viszonylag olcsó és könnyen alkalmazható, a lábszalagoknak és a különféle, műanyag vagy fémgyűrűknek számos hátránya van.

Az első az, hogy beleakadhatnak a játékokba, ketrec-rudakba, burkolatokba, vagy akár bútorokon és tulajdonosok ruházatán is fennakadhatnak. A madár gyakran pánikba esik, ha ez megtörténik, és súlyos sérülést okoz magának, beleértve töréseket, ficamokat, végtag-diszlokációkat, súlyos vérzést vagy még rosszabb, ha a tulajdonos nincs otthon és a madár felfüggeszti magát valahova vagy csapdába esik.

Másodszor, az idő múlásával a gyűrű alatt szennyeződések képződhetnek, amelyek a lágy szövetek összenyomódását okozhatják, megszakítva a vérellátást a lábban, amely kezelés nélkül súlyos problémákat, vagy akár az egész láb elvesztését eredményezheti. Sok madár szintén kifogásolja az idegen a végtagon elhelyezett tárgyat, amely a terület rágásához vezethet (ez az irritáció magatartási problémákhoz is vezethet, pl. tollszedés) vagy nagyobb, erősebb fajoknál, pl. az ara papagájok, a gyűrű összenyomását is eredményezik, jelentős károkat okozva.

Mikcochippet ma már a legtöbb állatorvos tud csinálni. Ezáltal a papagáj bekerül egy központi nyilvántartásba is, és a chip leolvasása is egyszerűbb, mint a gyűrűszámot bogarászni a papagáj lábán, aki sokszor azt se engedi meg, hogy hozzáérjenek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s