A két hét szabálya

Most belemegyünk egy olyan témába, amelyet többször is hallottam és olvastam a felnőtt korú, tehát nem gyerek papagájok örökbefogadásáról vagy eladásáról, miszerint két hétre egyedül kell hagyni a madarat az átvétel után. Az elmélet szerint egy segíteni fog oldani a kötődést a régi gazdi felé. Aki ezzel az elmélettel találkozik, az vegye tudomásul, hogy ez nem működik. Nem is olyan nehéz megérteni, miért. Ha te egy időre a rokonokhoz költöznél, milyen érzés lenne, ha az első két hétben egyáltalán nem lépnének kapcsolatba veled? Félelmetes jelenség.

Emellett sokan találkoztak azzal a jelenséggel, amit a papagájoknál “Nászút periódus”-nak hívunk. Úgy tűnik, hogy ez az az időtartam, amire a legtöbb felnőtt papagájnak szüksége van egy új környezetbe történő betelepülésre és a saját területe kialakítására. Ebben a rövid, de varázslatos időszakban a változások könnyebben végrehajthatók. Például, ha helyesen kezelik, ez a tökéletes alkalom a egészségesebb étrend kialakítására.

Az új viselkedési mintákat ebben a két hétben is be lehet vezetni, amelyek nagyban megkönnyítik majd a madárral való együttélést. Például az élelmezés, jutalomfalat által erősen motiválható fajoknál, mint amilyen mondjuk az amazon, könnyen megtanítható, hogy amíg az eledelt betesszük neki a ketrecbe, addig lépjen hátra az egyik messzebbi ülőrúdra, és ott várakozzon – teljesen elkerülve ezzel a sok harapást, csípést, amivel a ketrecbe nyúlkálás járhat. Pozitív megerősítő edzés segítségével fektethető le a figyelem és a fegyelem is.

A jövőbeni boldog interakciók alapja az, hogy a madár megértésével megtanítjuk neki, hogy azt tegye, amit szeretnénk. Ez mindent sokkal könnyebbé tesz! Mint amikor egy kisgyerekhez látogatóba jönnek a barátai: ők is a mama szabályait fogják betartani, nem a másik gyerekét. Ezzel tehát kialakul egyfajta hierarchia, ami a későbbi nevelés alapja lesz. A dolgok egyértelmű lerakása a kezdetektől világosabbá teszi az interakciókat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s