Időszakos teendők az egészségért

A tavasz az állatvilágban is a megújulás ideje. Az ivarérett papagájok viselkedése ebben az időszakban gyakran 180 fokos fordulatot vesz a gazdi számára kellemetlen irányba: a hormontúltengés agresszívvá, territóriálissá teszi őket. Meg kell kísérelni tenni a kellemetlen jelenségek ellen, hogy a tavasz igazán stresszmentes lehessen.

Egy uncia megelőzés többet ér egy kiló gyógymódnál – mondják a bölcs öregek. A hormontermelés kellemetlen mellékhatásai mérsékelhetőek. A nappalok hosszabbodása és az időjárás melegedése először hangulatingadozást eredményez a papagájoknál, ebből már látszanak a jelentősebb változás előjelei. Védekezőbbé válik a ketrece körül, nem lehet a közelébe menni, és mindenáron fedett, fészeknek való helyet keres magának. Ezen a pontos türelmesnek kell lenni a madárral, hagyni kell, hogy kitombolja magát, kergetni, büntetni nem szabad.

A fészekrakásban lehetséges korlátozni őt, nem szabad olyan helyre engedni, ahová megtojhat vagy ami fészkelésre ingerli. A hímeknél persze ez nem játszik, velük kerülni kell a közvetlen kapcsolatot, mert harapni fognak. A hormonális időszak elmúltával, ami néhány hét szokott lenni, a papagáj vissza fog találni régi önmagához és a gazdinak ismét sok öröme lesz benne.

A béke beálltával és a nyár közeledtével jöhetnek a szabadtéri programok. A szűretlen napfényre és az ultraibolya-sugrakara nagy szükség van a D-vitamin előállításához. A napra kirakáskor első a biztonság: alaposan zárt kalitka, amihez se más háziállat, se vadállat nem fér hozzá, és egy része mindig árnyékban van, hogy a papagájt nem süsse meg túlságosan a nap.

Korunk egy legnépszerűbb kiegészítője a papagájhám. Ez egy speciális reptetőpóráz, már itthon is kapni, némi szoktatási munkával rá lehet nevelni a madarat a használatára. Van, amelyik hamar megszokja, másoknak több gyakorlás kell, tehát egyedfüggő is a dolog. A kezesség mindenképpen előny, sőt, feltétel. vad papagájjal a hám felhelyezési szinte lehetetlen feladat. A nyári programokat, kiülést, sétát érdemes előre megtervezni az időjárás-előrejelzések figyelembe vételével.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s