Papagájok takarmányozási lehetőségei

Következzen néhány alapvető ötlet a papagájok egészséges és kellően változatos táplálásával kapcsolatban. A cél a táplálkozási lehetőségek összetettségének növelése a madáregészség megőrzése érdekében.

A háziasított papagáj válogatós, ez sajnos alapvető igazság. Pedig az egyhangú, tudományosan monodiétásnak nevezett táplálkozás egészségtelen számára, de ezzel ő persze nincs tisztában és állandóan csak a már ismert és szeretett eleségeit fogyasztaná, ezek azonban sokszor csak 2-3 féle magból állnak és semmi mást nem tartalmaznak. A táplálkozás színesítésére egy jó módszer, ha a megváltoztatott, a megszokottól eltérő eleségeket játékokba rejtve kapja meg a papagáj.

A változtatásnak mindig lassúnak kell lennie, nem jöhetnek túl hirtelen az új dolgok az élelmezésbe. Mivel a papagáj kíváncsi, ezért a letakart élelmiszer trükkje általában beválik: a megszokott etetőtálat, benne az ismeretlen étellel, letakarjuk egy papírral vagy valami olyan anyaggal, amit a madár könnyedén szét tud tépni a csőrével. A papírlapot ki kell lukasztani, hogy lássa alatta az etetőtálat és azt, hogy abban valamilyen eledel található. Rövid időn belül neki fog látni a bontásnak, és amit talál, azt meg is eszi. Ezzel a módszerrel elsősorban a pelletekhez lehet sikerrel hozzászoktatni a papagájt.

A zöldségekhez szoktatásnak is megvannak a maga trükkjei. Az egyik ilyen például az a módszer, amikor kivájható zöldségekbe tesszük a már megszokott eledelt, ilyen lehet például a paradicsom, a paprika és a sütőtök. Így a papagáj a tányér helyett a zöldségből szedi ki a magokat és akaratlanul is megkóstolja, megismeri a zöldséget is.

Így nem pusztán a kinézet alapján döntheti el a madár, hogy mi az, amit megeszik, és elhárul annak a veszélye, hogy ismeretlenül is elutasít dolgokat. A zöldségek közül mindig a szezonálisat kell felkínálni nekik, mert annak a beszerzése egyszerű és viszonylag olcsók is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s