Madarak és ablakok

A melegebb időjárású hónapokban sokan kinyitják otthonaik ablakait, hogy friss levegőt szívjanak, és hogy a levegő keringjen. A madártulajdonosoknak viszont meg kell győződniük arról, hogy az ablakrácsok rögzítve vannak (nincsenek kiakasztva), és nincsenek rajtuk lyukak és szakadások. Extra felügyeletre van szükség, ha a madár hozzáférhet az ablakrácsokhoz.

Évekkel ezelőtt a nimfa papagájom ketrece egy pulton állt. Imádta a kalitkán kívül tölteni az időt, és a jutalomfalatokat és játékokat keresgélni a pulton szétszórva. Amit nem vettem észre, az az volt, hogy az ablakrácson elkezdett lyukat készíteni, szépen kirágcsálta, ami a ketrece mögött található. Elég nagyra nőtt ahhoz, hogy kidugja a fejét és a teste egy részét. Szerencse, hogy észrevettem, mert ahol a papagáj feje kifér, ott az egész madár kifér (vagy beragad, sokkal ez se jobb).

A nyári hónapokban a legtöbb háztartásban általában kicsit több a dolgos ember, és az ajtók valószínűleg nyitva maradnak. Akár a ki-be járkálás a házból, vagy amikor be- (vagy kirakodják) az autót egy útra, vagy amikor vendégek jönnek át egy hátsó udvari összejövetelre, a nyüzsgés közepette is mindig figyelj az ajtókra. A nyitott ajtó véletlen szökésveszélyt jelent, ha a madár kalitkája nyitva marad, vagy ha a madár a játszórészen marad a ketrece tetején.

Váratlan dolgokhoz is vezethet egy ilyen helyzet. Egyszer hallottam egy madártulajdonosról, akinek a tolóajtót nyitva hagyták, miközben ő és a vendégei egy éjszakai grillezést tartottak. Amikor bement néhány edényért, egy mosómedvével találkozott, amely a rácson keresztül rémült kakaduját tapogatta! Az ajtók zárva tartásának másik oka, hogy távol tartsuk a szúnyogokat, amelyek a nyugat-nílusi vírust hordozhatják.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s