A jákó papagáj ünnepe

Az afrikai szürke, más néven jákó papagájok világszerte annyira népszerűek, hogy már saját napot is kaptak a naptárban, amikor minden jákós gazdi megünnepelheti a saját papagáját, ez a nap pedig október 18. Ilyenkor világszerte a közösségi médiákban az #AfricanGreyDay címkét használva posztolnak papagájukról és az ünneplésről képeket, videókat a gazdik.

Az afrikai szürkék népszerűségének oka kedves természetük és rendkívüli beszédutánzó képességük (bár 10 hónapos korul előtt sose szólalnak meg, tehát a nagyon fiatalon történő beszédtanítás átmeneti kudarcokat tartogathat, de ezektől sose szabad megijedni). Érzékenyebbek környezetükre, mint a többi papagáj, ezért nagyon fontos számukra a megfelelő mikroklíma (hőmérséklet, a levegő relatív páratartalma és portartalma, szellőzés). Tollazatuk ápolására, rendszeres tisztítására is rendkívüli módon kényesek.

Nagyon fontos számukra a megfelelő kálcium-szint, ezért táplálékukat ennek megfelelően kell összeállítani úgy, hogy minél változatosabb formában kínáljuk fel neki ezt a nagyon fontos ásványi anyagot még a tenyésztési idő alatti speciális diéta valamint az újszülötteknek összeállított étrend esetén is.

A jákó papagáj intelligens és nagyon aktív madár, ezért ketreces tartásnál csak az extra nagy méret jöhet szóba, a kalitkás tartást el kell felejteni. Legjobb lehetőség a röpde vagy a madárszoba, ahol kedvére kimozoghatja magát. Ha a gazdi magával akarja vinni valamilyen utazásra, nyaralásra, akkor egy speciális utazóketrecre is szüksége lesz, amibe az utazás megkezdése előtt érdemes a papagájt beszoktatni.

A jákók legnagyobb ellensége az unalom. Mivel nagyon okos madarak, ezért nem egyszerű hosszabb távon lekötni őket, a játékokat elég hamar kiismerik és megunják. Az unatkozás ezeknél az érzékeny papagájoknál nagyon súlyos depressziós tüneteket okozhat, ezért mindenképpen el kell kerülni a kialakulását, aminek jó módja több jákó együttes tartása. Ebben a természeteshez közeli tartási módban biztos nem lesznek magányosak. A fából készült, szétrágható, tönkretehető játékok és azok folyamatos cserélése is lényeges, ezekkel is kicsit közelebb hozhatjuk őket a természetes életkörülményeikhez.

A kálcium miatt is lényeges számukra az UV-fény biztosítása, amit full spektrumú lámpával tehetünk meg. Az ablak által megszűrt napfény nem elégséges. A zenét is nagyon szeretik, be lehet kapcsolni nekik a rádiót és kifigyelni, mi a kedvencük.

Az afrikai szürke jákópapagáj tehát egy imádni való, szórakoztató jóbarát, bánjunk vele jól az év minden napján!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s